Tips voor zuinig autorijden

CiTO verzorgt onderhoud en APK zodat uw auto onder alle omstandigheden in topconditie is. Regelmatig onderhoud bij CiTO verzekert u van rijplezier en een optimaal functionerende motor. Toch willen wij u een aantal tips meegeven voor zuinig autorijden om uw brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden en kosten te besparen.

Banden spanning en wielen uitlijnen

Een belangrijk deel van de energie voor de aandrijving van een auto gaat op aan de rolweerstand. Een juiste bandenspanning is dus ook noodzakelijk. Uitgelijnde wielen verlagen de rolweerstand nog meer en zorgen er voor dat uw banden langer meegaan. CiTO controleert bij elke grote beurt de bandenspanning en de uitlijning.

De stroomlijn van uw auto

De luchtweerstand heeft een belangrijk aandeel in het verbruik van de auto. Hoe lekker het ook is om af-en-toe de ramen open te zetten en de wind door de haren te voelen, doe het niet te vaak; het verhoogt namelijk het verbruik. De skibox nog op het dak terwijl het al lente is? Haal deze er dan snel af. Een skibox of fietsen op het dak kunnen het brandstofverbuik sterk verhogen.

Gewicht verminderen

Na rijgedrag heeft het gewicht de grootste invloed op het brandstofverbruik. Een auto van 1500 kilogram met een lading van 100 kilogram verbuikt maar liefst 6,7% meer brandstof. Per 100 kilo extra gebruikt een auto gemiddeld 1/3 liter benzine of diesel extra op 100 km. Als u zo’n 15.000 km per jaar rijdt scheelt dat zo’n 50 liter brandstof per jaar. Laat dus geen onnodige spullen in uw auto liggen. Zeker op vakantie zal de rit voordeliger uitvallen met een lichte auto.

Gebruik de aanwezige technische hulpmiddelen

Door gebruik te maken van hulpmiddelen die vaak al aanwezig zijn in uw auto (zoals bijvoorbeeld cruise control of een boordcomputer) kunt u het brandstofverbruik met vele procenten verlagen.

Beperk het gebruik van electriciteit in de auto

Alle elektrische accessoires in de auto verbruiken extra energie. Spring hier dus zuinig mee om als u een laag verbruik nastreeft. Grootverbruikers zijn de airco met soms wel een meerverbruik van 10% en de achterruitverwarming die tot een hoger verbuik van 2 tot 5% kan leiden. Ook stoelverwarming en de mistlampen zorgen voor een hoger verbruik.

Rij zuinig

Uw auto verbruikt minder brandstof als u zich aan de snelheid houdt. Snel optrekken met de auto verbruikt niet alleen veel brandstof, maar vervuilt ook de lucht meer. Trek bij het volgende stoplicht eens iets rustiger op.

120 of 130 km per uur?

Het verschil in brandstofverbruik tussen 120 km en 130 km per uur is 10 procent. Bovendien produceert u door harder te rijden meer CO2 en veel meer stikstofdioxide. De snelheidswinst is vaak niet meer dan een paar minuten. Door iets minder hard te rijden bespaart u ook wat geld.

Spaar uw autobanden en de zee

Door hard door bochten te gaan of door hard te remmen zullen autobanden sneller slijten. Het gevolg is dat autobanden minder lang meegaan, maar er komen ook microplastics en fijnstofvrij. Hier heeft uw rijstijl en directe invloed op. Microplastics spoelen na een regenbui in de grond of in het riool en uiteindelijk komen ze in zee terecht. Denk dus aan uw portemonnee, gezondheid en de zee!

CiTO autobedrijf kan u adviseren welke banden lang meegaan en comfortabel rijden.

Pin It